Resepi cara memasak maggi ketam sedap

Resepi cara memasak maggi ketam sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi ketam sedap ada disini. Selamat mencuba!

Memang dah lama tak makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat/masak maggi yang sempoi dan sedap, keinginan nak cuba tu semakin membuak-buak didalam dada hehe.

cara memasak maggi menjadi sedap

Cara memasak maggi ketam sedap:

cara memasak maggi menjadi sedap

1. Mula-mula tu ketam direbus dulu.

cara memasak maggi menjadi sedap

2. Sambil tunggu ketam masak tu, boleh lee potong bawang besar dan bawang putih tu ketuk je dengan belakang pisau.

cara memasak maggi menjadi sedap

3. Ketam tadi direbus sehingga mendidih dan sampai masak isinya.

cara memasak maggi menjadi sedap

4. Ni adalah bahan-bahan yang digunakan untuk buat maggi ketam tu... ada bawang merah, ada bawang putih, ada tomato, ada limau nipis, ada daun saderi, dan yang paling pentingnya maggi. Kalau maggi tak de... susah lee..

cara memasak maggi menjadi sedap

5. Bawang putih ditumis sehingga kekuningan.

cara memasak maggi menjadi sedap

6. Kemudian masukkan air rebusan ketam dan ketam-ketam sekali ke dalam kuali. Apabila airnya dah mendidih masukkan perencah maggi ke dalam kuali.

cara memasak maggi menjadi sedap

7. Kemudian masukkan sebiji telur dan biarkan sehingga masak...sorryyy..nampak tangan je.

cara memasak maggi menjadi sedap

8. Biarkan ia mendidih lama sedikit... takut-takut ketam tu tak masak.

cara memasak maggi menjadi sedap

9. Kemudian boleh lee masukkan maggi dan tunggulah sehingga masak. Tapi ingat jangan terlalu lama kerana takut maggi menjadi terlalu lembik.


Sampai disini sahaja program masak-masak kita. hee.. Maggi ni sedap dimakan masa masih panas. Selamat mencuba resepi cara memasak maggi ketam sedap, jumpa lagi.

cara memasak maggi menjadi sedap

Source and citation:
http://ezujusoh.blogspot.com/2013/09/maggi-ketam.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi tomato

Science Behind the Noodle

Kansui is a mixture of sodium carbonate and potassium carbonate which form an alkaline solution (pH ~9) when mixed with water. Wheat flour contains a number of compounds called flavones and trans-ferulic acid which are bound to starch and therefore colorless or white. The addition of an alkaline solution to wheat flour changes the pH of the mixture which in turn detaches these flavones (specifically apigenin glycosides) and trans-ferulic acid from starch and allows their natural yellow color to manifest.
Another reason for the addition of kansui is to toughen the protein in wheat flour so that the resulting noodles are firmer, more elastic and springy texture and less sticky when cooked. The addition of Kansui allows the use of lower protein (and therefore less expensive) wheat flour to make noodles with the quality one would expect of noodles made with superior quality flour with higher protein levels.

No comments:

Post a Comment