Resepi cara memasak maggi ketam sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi ketam sedap ada disini. Selamat mencuba!
Resepi cara memasak maggi ketam sedap
Resepi cara memasak maggi ketam sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi ketam sedap ada disini. Selamat mencuba!
Memang dah lama tak makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat/masak maggi yang sempoi dan sedap, keinginan nak cuba tu semakin membuak-buak didalam dada hehe.
Cara memasak maggi ketam sedap:
1. Mula-mula tu ketam direbus dulu.
2. Sambil tunggu ketam masak tu, boleh lee potong bawang besar dan bawang putih tu ketuk je dengan belakang pisau.
3. Ketam tadi direbus sehingga mendidih dan sampai masak isinya.
4. Ni adalah bahan-bahan yang digunakan untuk buat maggi ketam tu... ada bawang merah, ada bawang putih, ada tomato, ada limau nipis, ada daun saderi, dan yang paling pentingnya maggi. Kalau maggi tak de... susah lee..
5. Bawang putih ditumis sehingga kekuningan.
6. Kemudian masukkan air rebusan ketam dan ketam-ketam sekali ke dalam kuali. Apabila airnya dah mendidih masukkan perencah maggi ke dalam kuali.
7. Kemudian masukkan sebiji telur dan biarkan sehingga masak...sorryyy..nampak tangan je.
8. Biarkan ia mendidih lama sedikit... takut-takut ketam tu tak masak.
9. Kemudian boleh lee masukkan maggi dan tunggulah sehingga masak. Tapi ingat jangan terlalu lama kerana takut maggi menjadi terlalu lembik.
Sampai disini sahaja program masak-masak kita. hee.. Maggi ni sedap dimakan masa masih panas.
Selamat mencuba resepi cara memasak maggi ketam sedap, jumpa lagi.
Source and citation:
http://ezujusoh.blogspot.com/2013/09/maggi-ketam.html
Anda mungkin menyukai:
Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi tomato
Hakka Noodles 1
Prep time - under 15 mins
Cook time -under 15 mins
Serves - 2
Ingredients needed
Hakka Noodles -150 grams/1 packed (made of durum wheat)
Oil - 3 tbsp
Garlic - 2 tbsp very finely chopped
Onion - 1 medium sized finely chopped
Ginger - 1 tsp very finely chopped
Vegetables
Carrot - 1 cut it into thin strips (julienne)
Cabbage - 3/4 cup thinly sliced
Spring onion greens - 1/4 cup finely chopped
Capsicum - 1 medium size
Soya sauce -1 tbsp or as needed
Red Chilli sauce - 2 tsp or as needed
Vinegar -1 tsp
Salt and pepper powder to taste
No comments:
Post a Comment